Perfil del Professor: Federico Nathan

Corda Moderna / Ensemble de Corda Moderna

Federico Nathan Va nàixer a Montevideo,Uruguay en 1986. Als 8 anys d’edat comença els seus estudis amb el Mestre Nelson Govea.
En 1998 obté la Categoria “A” per unanimitat del jurat en el Concurs de Joventuts Musicals.
Des de primerenca edat mostra una gran inquietud pel món de la improvisació, la qual cosa ho porta a formar grups de diversos estils en els quals puga desenvolupar aquesta activitat. En aquesta etapa té un primer contacte amb la improvisació en el Tango, Jazz i Rock sense deixar de costat l’estudi de la música clàssica.
L’any 2002 realitza el seu debut com a solista amb l’Orquestra Filharmònica de Montevideo com a part del premi del concurs de Joventuts Musicals.
L’any 2003 és seleccionat per a participar, representant a Uruguay, en l’Orquestra Juvenil de les Amèriques organitzada per l’OEA, amb la qual realitza una gira per tot el continent Americà.
En el mateix any obté una beca completa d’estudis en el Conservatori Superior de Música “Reina Sofia” de Madrid per a la Càtedra de Violí del professor Rainer Schmidt i és seleccionat per a viatjar al Festival Internacional de Música de Santander on rep classes magistrals de Zakhar Bron, Silvia Marcovici i Joseph Silverstein entre altres.
L’any 2004 la Reina Sofia li lliura un diploma distingint-ho com el millor alumne de l’any en la seua càtedra.
Al juliol de 2005 participa en les classes del professor Maurici Fuks en la Trobada Internacional de Música “Mozarteum” desenvolupat a Salzburg, Àustria.
Aqueix mateix any audiciona per a la Càtedra de Violin del Mestre Fuks i aconsegueix la distingida beca completa de Jacobs per a començar els estudis del “Performer Diploma” en la Universitat d’Indiana, EUA.
Durant el seu estadía en la Universitat d’Indiana va desenvolupar la seua carrera com a compositor i intèrpret de Jazz treballant i tenint classes amb David Baker, Gilles Apap, Michel Camilo i Pablo Ziegler.
L’any següent, va obtenir la distinció de la Fundació Banc de Boston “Nous Joves Talents” i és recolzat per als seus viatges per part del Fons Nacional de Música.
Des dels 14 anys ha actuat com a solista de l’Orquestra Simfònica del SODRE i de l’Orquestra Filharmònica de Montevideo intervenint com a solista de l’espectacle “Filarmoìnica Jazz” de gran èxit per part de crítica i públic.
Després de graduar-se de la Universitat d’Indiana, és seleccionat pel violinista Didier Lockwood per a realitzar cursos de Jazz en el seu Conservatori de París.
En el 2010 obté un contracte amb l’Orquestra Nacional d’Espanya i, amb l’objectiu d’expandir els seus horitzons en la música de cambra, es perfecciona amb el seu quartet en l’Institut “Reina Sofia” a Madrid sota la tutoria de Gunter Pichler (primer violí del quartet Alban Berg).

A mitjan 2010 forma part dels projectes educatius organitzats pel INAEM i l’Orquestra Nacional d’Espanya, participant en tallers per diferents instituts de Madrid. Com a docent, comença a incorporar l’actuació com a element en la seua música.

035f9f_6f1a35c249ca4e4e99b62d2fd45643ebmv2Al gener del 2011, és triat per l’Orquestra Simfònica de Youtube per a formar part d’aquesta i tocar en el teatre de l’Opera de Sidney, Austràlia. Durant aquest esdeveniment, és seleccionat per a tocar de solista un concert de Vivaldi al costat de Richard Tognetti.
Al setembre del 2011 ingressa al conservatori Hanns Eisler a Berlín per a realitzar un Masters amb el professor Ulf Wallin .Aqueix mateix any, estrena el seu concert per a violí i orquestra al costat de l’Orquestra Filharmònica de Montevideo.
En el 2012 guanya el Premi Anual de Música que atorga el MEC en la categoria de “Música Ciutadana” per la seua composició “Niños del Sur” a Montevideo. En el 2015 gana el mateix premi en la categoria “Música Acadèmica´´
Com a compositor, intèrpret, i pedagog ha estrenat obres per a Orquestra, Grups de Càmera , Solista i ha impartit classes magistrals en diferents països com França, Espanya, Alemanya, Holanda, EUA , Brasil, Grècia i Uruguay.
Com a solista ha actuat amb una àmplia gamma d’artistes, des de Leo Masliah fins a Snarky Puppy.
L’any 2013, Federico Nathan Quintet guanya el premi “Best Band Award ” en el Festival Internacional de Jazz Europafest 2013 celebrat en la ciutat de Bucharest.
En aqueix mateix any al costat del seu grup Four Fusion, guanya el premi Jazz Community ,en el Festival Clazz Latin Jazz 2013, a Madrid .
Actualment ocupa el lloc de solista en l’Orquestra Metropole a Holanda. Amb aquesta Orquestra ha tocat al costat d’artistes com Joshua Redman, Snarky Puppy, Gregory Porter, Esperanza Spalding ,Quincy Jones i Gonzalo Rubalcaba entre altres. A més, és membre del Cuareim Quartet.

Actualment és professor de Corda Moderna i Ensemble de Corda Moderna a L’Aula de Jazz.

Discografia com a Solista:

 • FNQ – Federico Nathan Quinteto (Perro Andaluz, 2014)
 • Cinco – Cuarteto Cuareim + Marcelo Moguilevsky ( El Club del Disco,2015)
 • Jagüel – Federico Nathan Trio ( Perro Andaluz y Los Años Luz , 2016)

Discografia com a col·laborador:

 • Iberia,Orquesta Nacional de España (2011)
 • Noche de Boleros, Orquesta Nacional de España (2012)
 • Melancolía , Orquesta Nacional de España (2011)
 • Falla,Estrella Morente , Orquesta Nacional(2013)
 • Stravinsky ,Le Sacre du Prints (2013)
 • The Ghost – Metropole Orkest (2015)

Discografia com a col·laborador amb solistes:

 • Manuel Blanco ( Deutsche Grammophone, 2017 pròximament)
 • Strange Ways- Diego Piñera  (Double Moon Records ,2014)

Videografia:

Apassiona't amb Nosaltres. Estudia a l'Aula de Jazz!